Karakter, Waterval & Harlekijn

In een buurt vol straatnamen die zijn vernoemd naar kunstenaars, kon ’t Zand niet achterblijven. Karakter, Waterval en Harlekijn zijn vernoemd naar werken van Bordewijk, Escher en Picasso. Hier lees je er meer over.

Karakter, Bordewijk

In 1938 verscheen de bildungsroman Karakter, een van de bekendste werken van de Nederlandse schrijver F. Bordewijk. Hoofdpersoon Jacob Willem Katadreuffe is de onwettige zoon van een arme, ongehuwde moeder in het vooroorlogse Rotterdam. Zijn ontwikkeling staat centraal, kenmerkend voor bildungsromans. Katadreuffe wil advocaat worden, maar wordt op alle mogelijke manieren tegengewerkt door zijn altijd afwezige vader. Twee karakters die botsen, met alle gevolgen van dien.

Waterval, Escher

De werken van Escher zijn welbekend, maar Waterval is misschien wel de bekendste. Iedereen herkent zich in het moment dat je voor de tweede keer kijkt en er in je hoofd kortsluiting plaatsvindt: het water stroomt naar beneden én omhoog? De kijker wordt op meesterlijke wijze door Escher voor de gek gehouden.

Harlekijn, Picasso

Harlekijn uit 1913 is een schoolvoorbeeld van het kubisme van Picasso. Echt wennen voor die tijd was deze gefragmenteerde weergave van de werkelijkheid. Leek het nog wel op werkelijkheid? Harlekijn maakte Picasso in Céret, Zuid-Frankrijk, een gegeven dat hij vaker bij zijn kunst gaf om het gat tussen zijn stijl en de werkelijkheid te overbruggen.